SAKER FRA SKOLEÅRET 2021/2022:

Sakene fra 2021 og 2022 ser du under!

DRØMMER OM MEDISIN, FOTBALL & FINANS

Skrevet av: Andrea Lundene Solbrekken

Søskenflokken Alshaban er alle født i verdensmetropolen Bagdad med nærmere 7 millioner innbyggere. Dette året har de gått i hver sin klasse på Valdres vidaregåande skule.


Fra Bagdad til Bagn

I Bagdad var det utrygt å bo etter at det brøt ut krig i 2003. Familiemedlemmer ble drept som en følge av krigen. På et tidspunkt var det så farlig at familien ble hentet ut av det militære og plassert i en flyktningeleir i ørkenen. De søkte FN om beskyttelse og kom til Norge og Bagn som flyktninger sommeren 2009.


Det var en ganske stor overgang. Det første de merket seg var stillheten. I Bagdad var det alltid lyder, fra det militære, fra politiet og annet. I Bagn var alt musestille den kvelden de kom. «Men det var godt å komme bort fra krig til et land hvor vi alle i familien kunne være trygge», forteller Tabarak.

I 2017 bestemte familien seg for å kjøpe hus. De havnet på Bruflat i Etnedal.

Idretten har vært en døråpner.


De forteller at de har følt seg godt ivaretatt både i skole og idrettslag. I oppveksten var de med på både ski og fotball. Foreldrene kjørte daglig til treninger og kamper, og deltok fra sidelinja både med dugnader og heiarop.


«Idretten har betydd veldig mye for at både vi og foreldrene våre har lært språk og er blitt integrert», sier Abdullah


Fotball betyr fortsatt mye. De er alle Culés, og inntar sofaen med fult fokus når FC Barcelona spiller på Camp Nou. Etter at Tabarak la opp, fungerte hun en periode som dommer. Brødrene er fortsatt aktive og spiller begge for Valdres FK. Abdullah er for tiden under opptrening etter en skade, men håper å komme tilbake og utvikle fotballkarriæren så langt han kan.


Klovn, stabeist og minimamma

Trioen Alshaban har veldig mye pent å si om hverandre. De beskriver hverandre som både arbeidsomme og hjelpsomme. I senere tid har det vært lite krangling i heimen, men det kan fortsatt gå ei kule varmt. «Nå krangler vi mest om småting, hvem som skal ha laderen og sånn», sier Tabarak.

De får spørsmål om hvilke roller de har i søskenflokken. Mohammed er rask med å presentere seg selv som familiens klovn. Storesøskene kunne ikke vært mer enige. «Han er mer sjenert enn meg ute, men kødder veldig mye hjemme. Han kommer ofte med helt carzy kommentarer», sier Abdullah. Tabarak tilføyer at han veldig laid back.

Abdullah derimot ser på seg selv som den mest disiplinerte, i alle fall når det kommer til trening. Søsknene er imidlertid mer opptatt av å framheve hans rolle som stabeist og hissigpropp. «Han gir seg aldri i diskusjoner, men når han omsider innser at han har tapt så kan han bli pottesur», sier Mohammed.

Tabarak mener hun tar mer ansvar enn brødrene og anser seg selv som en leder i flokken. Gutta derimot ser på henne som en minimamma. Spesielt begeistret blir de når hun velger å bruke av lønna si på klær og mat til dem, uten at de har bedt om det. 


Vil gi tilbake

Alle tre har ambisjoner om å få seg en god utdannelse.  De snakker om disiplin og motivasjon. Tabarak er allerede fra høsten tatt opp på medisinstudiet ved European University Cyprus. Mohammed ønsker å følge i storesøsters fotspor. Abdullah har fått en økende interesse for kryptovaluta og finans. Så dette blir kanskje en retning ved siden av fotballsatsningen. «Disiplin er viktig. Skal man få til noe, må man jobbe. Ikke bare sluntre unna og jobbe siste dagen», sier han og forsetter:

-Jeg vil få meg en jobb og tjene bra slik at jeg kan gi tilbake til foreldrene mine alt jeg har fått fra dem. De har ofret så mye for meg og mine søsken. De er mine store forbilder. Alt dette vil jeg gi tilbake. Dette er min indre motivasjon. Jeg vil gjøre det samme for mine barn.


Mor, Samahir, var utdannet tannlege i Irak, men siden papirene derfra ikke kunne brukes i Norge måtte hun ta ny utdanning her. Hun tok derfor fagbrev som helsefagarbeider og jobber nå både på Etnedalsheimen og i tilrettelagte tjenester i Sør-Aurdal. Far, Ammar, har hatt ulike jobber, men jobber nå for PSS Securitas. Bestemor i USA blir også trukket fram som et forbilde, spesielt for Tabarak.


Samfunnsengasjerte

Alle tre har sittet i ulike elevråd både i grunnskolen og på videregående. I år er Mohammed leder av elevrådet. «Jeg synes det er veldig spennende og ikke minst sosialt å sitte i elevrådet på skolen. I dette vervet har jeg også møtt ungdommer fra andre skoler i Norge og har lært mye», sier han.

Tabarak har vært ungdomspolitiker i AUF og er engasjert i mange ulike samfunnsspørsmål. Abdullah har heller aldri kvidd seg for å delta i en debatt og er interessert i alt som skjer i verden. Nå for tiden følger han spesielt med på hvordan krig påvirker verdensøkonomien og pengemarkedet. Familien er også palestinere og er derfor spesielt opptatt av hva som skjer der med tanke på krig og konflikter.


Svensk rap og Dubai er digg

Når skole, lekser og trening ikke står på agendaen er de som regel på jobb. Alle tre er ansatt i tilrettelagte tjenester i Sør-Aurdal kommune. Tabarak jobber i tillegg på Etnedalsheimen. Det blir også tid til litt avslapning. Flaks for alle er at de har samme musikksmak. Hjemmet fylles for tiden mest av svensk rapp fra Ant Wan og Haval. Ellers går det serier og filmer på nettflix, gjerne grøssere og krim. Ferieturer er også digg, spesielt når reisen går til Dubai.

 

 

 

 

Mohammed og Abdullah fra teltet i flyktningleiren

Ved Begna - sommeren søsknene kom til Norge

Ferie i Dubai

"MAN SKJØNNER DET NÅR MAN BLIR VOKSEN."

Skrevet av: Renate Løvlie Tuvmarken

53 år gamle Ørnulf Juvkam Dyve har opp igjennom årene vært en aktiv far for sine to barn Kasper og Maiken.  

Det har vært musikk og fotball. Nå er det bare Ørnulf og kona Bodil som er igjen hjemme i Bagn. Likevel har Dyve en travel hverdag med å sjonglere jobben på Valdres VGS, idrettsinteressen, låtskriver i «Staut», i tillegg til å være en god støttespiller for sine nærmeste.


-Joe Jordan og Gorden McQeen har vært mine store fotballhelter, men da det gikk mer mot musikk ble nok John Lennon det store forbildet. Han laga fin musikk, men også fordi han var tydelig på at han hadde meninger om hvordan ting skulle være, forteller Ørnulf Juvkam Dyve.


Stort med Staut

-Jeg skrev en del låter og drev litt generelt med musikk før Staut ble etablert også. Den store forskjellen ble at hele Norge fikk høre resultatene av alle arbeidstimene bak sangene. Det synes jeg er veldig stas. Videre forteller Dyve at han har ingen spesiell favorittsang i bandet, da det allerede er mange å velge mellom, i tillegg til at det snart kommer et nytt album. – Det er nok en del folk som ikke vet at våre sanger er streamet mer enn f.eks. Åge Aleksandersen og Hellbillies.

 

-Jeg håper jeg kan inspirere folk til å ta vare på hverandre

 

Inkludering påvirker både deg selv og andre

De tre årene på musikklinja på Gjøvik Videregående skole, påstår Dyve er de tre fineste årene i livet hans. – Der møtte jeg folk som fortsatt er mine beste venner. Vi dreit oss ut og fant på mye tull, men det fantes ikke et eneste kamera der. Det må være en stressfaktor for dere unge. Dyve påpeker også at det fineste man kan få til, er å gjøre noe bra for andre. – Hvis du om 10 år kan tenke tilbake på at du inkluderte noen som kanskje ikke hadde det så lett, så vil du sitte igjen med en utrolig god følelse. Han nevner også at når man skal ha det moro, er det viktig at alle får være med. Karakterer, hvordan man ser ut og hva man får til får komme i 2. rekke, siden man husker ikke det like godt. Det skjønner man når man blir voksen. - Jeg håper at jeg kan inspirere folk til å ta vare på hverandre. Hvis noen får lyst til å gjøre noe godt for andre, sørge for at andre har det bedre, og spesielt de som ikke har det så lett, etter å ha prata med meg, så er jeg fryktelig glad.

 

Har du et ordtak du har hørt som du fremdeles har med deg i hverdagen?

-Jeg husker ikke helt hvor John Lennon hadde det fra, men jeg hørte det fra han i alle fall. «Life is what happens when you’re busy making other plans». Altså, livet foregår mens du sitter og planlegger noe annet. Vi kan lære at vi burde være til stede i øyeblikket vi befinner oss i, istedenfor å tenke så mye på alt rundt hele tiden.

 

MISBRUK AV DE NYE FRAVÆRSREGLENE I VIDEREGÅENDE:

- Det er veldig lett å sluntre unna

Skrevet av: Maria Rosendal

De nye fraværsreglene gjør det enkelt for elever ved videregående å bestå i alle fag, selv uten å møte opp i timene. – Man slipper både skole og fravær, sier en anonym elev ved Valdres vidaregåande skule.


Tidlig november 2021 ble det kunngjort at fraværsgrensen skulle bli fjernet ut skoleåret.  Tonje Brenna (AP) gikk ut med at hun hadde som mål at elevene skulle være mest mulig til stede på skolen.


- Vi har fortsatt smitte i samfunnet, og det er vanskelig for elevene å følge smittevernreglene uten å få fravær, sa Brenna under pressekonferansen som ble avholdt rundt november i fjor vinter, sa hun til Aftenposten.


Fakta om unntak fra fraværsregler

* Elever med symptomer på sykdom behøver ikke å gå til lege for å dokumentere fraværet.

* Alt fravær av helsegrunner kan dokumenteres med egenmelding for myndige elever og foreldrebekreftelse for de under 18 år.

* Fravær av helsegrunner skal ikke føres på vitnemål og kompetansebevis.

* Det gjelder også covid-19-relatert fravær som testing og karantene.

* Reglene er de samme som gjaldt i nesten hele forrige skoleår frem til 11. oktober i år.

* Elever som har vært syke etter 11. oktober og frem til i dag, får slettet fraværet.


Kilde: Kunnskapsdepartementet


Ødelegger for seg selv

Fraværsgrensen innebærer at elever ikke kan være borte fra skolen i mer enn 10 prosent av undervisningen i ett fag uten sykmelding fra lege. Etter den ble fjernet midlertidig ut skoleåret, har mange elever hatt en lavere terskel for å holde seg hjemme ved sykdom. Nå etter koronapandemien, ser man resultatet av en skolehverdag uten fraværsregler. Dette er noe både elever og lærere merker godt.


En lærer vi har snakket med i Valdres, mener at for de aller fleste så burde det ikke spille noen rolle hvilke regler som gjelder. Elevene møter når de kan og gjør det de skal. Samtidig påpeker hun at det for enkelte elever er lettere å bli hjemme med de nye reglene.


- Jeg frykter at de ødelegger mye for seg selv, for selv om de har godkjent fravær, har de gått glipp av fagkunnskap, sosialt samspill og vurderingssituasjoner. Dette kan i enkelte tilfeller føre til dårlige karakter, og i verste fall at man ikke består fagene, sier hun.


En annen lærer forklarer at hun ikke syns elevene misbruker reglene. Hun sier at folk selvsagt har vært borte fra skolen, men at hun vet at de har vært syke. Mange har også hatt korona, og har da vært pålagt å være hjemme. Etter at samfunnet åpnet og det ble slutt på karanteneregler har det også vært noe fravær, men det er stort sett luftveisinfeksjoner som er årsaken. Men de kommer på skolen så sant de er friske nok til det.


- Om noen har skulket en dag så er det i så fall helt unntaksvis. Men slik var det jo også før, sier hun.


Slipper både skole og fravær

En gjenganger blant spurte elever i videregående er at de er glade for at fraværsregelen er fjernet ut skoleåret.

- Det er veldig lett å sluntre unna. Om man våkner en morgen og føler at man rett og slett ikke orker skolen, kan man bare si at man er syk så slipper man både skole og fravær, sier en elev.


Hovedinntrykket blant elevene er at de ser en veldig enkel løsning der og da, men at de ser hvilke problemer det kan medføre. Etter videregående er det viktig med kompetanse for å kunne fortsette med høyere utdanning, og det er derfor viktig at alle forstår konsekvensene av lite oppmøte. Dersom man ikke møter opp, men får godkjent fravær – har fortsatt ikke lærene vurderingsgrunnlag. Dette kan føre til både dårlige karakterer eller i verste tilfelle, stryk. Ved å ha dårlige karakterer vil man ikke komme inn på diverse studier, og man stenger mange muligheter senere i livet.


- Det er veldig fint for oss elever at sykdom ikke ødelegger for et vitnemål, så lenge man ikke utnytter det for mye.


Russetid og sykdom

- Det har vært mye fravær i Vg3 klassene i russetiden. Mye har vært reell sykdom, men når for eksempel halve klassen plutselig er syk samtidig de siste to timene en dag i russetiden, er det litt pussig, sier en lærer

 

Lærere ved Valdres vidaregående har merket en liten forskjell på elevene etter de nye fraværsreglene kom. De legger fram at det er mer fravær nå enn før, samtidig som de vil understreke at skulking ikke er noe stort problem ved Valdres Vgs. De mener også at de aller fleste forstår at det er lurt å komme på skolen, og gjør sitt beste for å klare det.


- Jeg har inntrykk av at det er mer fravær i år enn andre år, men tror at for de fleste elever er det andre årsaker til fraværet enn endring i regelverket. I høst var det slik at på grunn av smittefrykt skulle elever være hjemme selv med lette symptomer. Det gjorde at mange som vanligvis kunne gått på skolen ble hjemme.


Denne våren har mange ungdommer først hatt koronasykdom og etterpå hatt en, to eller flere runder med andre virusinfeksjoner, ofte med lang varighet. Dette har for mange medført nødvendig fravær på grunn av sykdom.


- Vi håper framover at vi kan ha elevene mer på skolen, både på grunn av læringsarbeidet og for å delta i det sosiale fellesskapet skolen er, sier lærere ved skolen


Kritikk av fraværsreglene

Fraværsregler har vært en omdiskutert debatt lenge. Helt siden de kom i 2016 har det vært mange delte meninger rundt hva som er det beste for elevene. Selv om de har ført til betraktelig mye mindre fravær på alle videregående skoler i landet er det både positive, men også negative sider ved det:


- Det er en del jeg er kritisk til når det gjelder fraværsreglene generelt. Jeg er for det første kritisk til misbruk av helsevesenet. Før koronaen opplevde jeg at elever i stor stil oppsøkte lege for ting som det er totalt unødvendig å gå til lege for, sier en lærer ved Valdres Vgs.


Læreren mener også at det er tull at friske ungdommer skal bruke lege for sykdommer som ikke er alvorlige. Videre forteller hun at dersom man er frisk i utgangspunktet så tåler man en runde med influensa eller omgangssyke, uten å måtte oppsøke lege. Viktig å understreke er at de tar opp plassen til folk som virkelig er syke.


Tillit og mistillit

Videre forklarer den anonyme læreren at hun syns det er tull at det kreves legeerklæring.


- Hvorfor kan vi ikke stole på elever og foreldre? Det er jo det som er så unikt med den norske kulturen. Vi har tillit til hverandre. Jeg føler at myndighetene signaliserer at vi ikke kan stole på ungdommer og foreldre i dette landet når vi krever legeerklæring.


For å få legeerklæring, koster det en liten sum. Derfor skaper dette et skille mellom elever med foreldre som har mye penger, og elever som ikke har råd til disse erklæringene. Hun forklarer også at hun ikke mener det skal være helt fritt fram heller, og at elever ikke skal få karakter i fag om det ikke er grunnlag for det.


- Timer på skolen er en del av vurderingsgrunnlaget. Men jeg mener vi må over til en ordning som er mer lik ordninger de har i arbeidslivet, sier hun.

 

KOM DEG UT MED "UNGINN":

- Et kulturkort som gir rabatt på ulike aktiviteter, kino, konserter og festivaler.

 

Skrevet av: Andrea Jemterud Solberg

UngINN er et kulturkort for ungdom i Innlandet. Med UngINN kan man få rabatter på ulike kulturtilbud i hele fylket. Kortet er gratis og gjelder for alle ungdommer fra og med året man fyller 13, og ut året man er 21.


Kulturkortet var tidligere et tilbud for ungdom i Hedmark fylke. Ordningen har eksistert siden 2009. Ungdommens fylkesting har vært en viktig pådriver for at ordningen skulle gjelde for hele Innlandet fylke fra 2022. Trisha Johansen er vararepresentant for Nord-Aurdal kommune i ungdommens fylkesting Innlandet. Hun har tatt del i prosessen rundt UngINN, og viser et stort engasjement for ordningen og ungdomssatsingen.

- På grunn av pandemien har det vært utfordrende å være sosial, vi har vært nødt til å holde oss hjemme. Nå prøver vi å få interessen for ulike kulturtilbud opp igjen, og skape så mange møteplasser som mulig. Det er jo viktig at ungdommen har muligheter, slik at vi isteden for å sitte inne å se på Netflix kan møtes ute og oppleve ting sammen. UngINN vil her kunne hjelpe med å både skape gode møteplasser, kulturopplevelser - og få ungdommen ut igjen, sier Johansen.


Trollrock står på lista

 UngINN gir deg rabatt på forskjellige kulturtilbud i hele fylket, blant annet kino, teater, konserter og festivaler. På Innlandet fylkeskommune sin hjemmeside (innlandetfylke.no), kan du se en oversikt over alle stedene med rabatt, både i Valdres og resten av Innlandet.

Trisha Johansen forteller at det ble jobbet spesielt hardt for ett arrangement som finner sted i sommer, nemlig Trollrock. Hun kan røpe at rabatten er god. – Om du kjøper festivalpass kan du få nesten 25 prosent rabatt ved bruk av UngINN-kortet, så her er det virkelig penger å spare, opplyser Johansen.


Populært

Ved utgangen av april var det sendt ut nærmere 3 000 UngINN-kort i år. Til sammenlikning var det cirka 1 000 bestillinger i hele 2021. Etterspørselen har vært så stor at det på et tidspunkt var tomt for kort, og Johansen tror hun har en forklaring:

- Det er mange som allerede har bestilt seg kort, og jeg tror grunnen til det er at ungdommen endelig kan reise ut igjen, og at de ser hvor mye slike ordninger kan hjelpe i en hverdag som student, enten man bor hjemme eller på hybel.

Videre understreker hun at jo flere ungdommer som benytter seg av kortet, jo mer kan man utvide ordningen og skape flere tilbud.


Ønsker Innspill

Det jobbes stadig med å lage nye avtaler, slik at UngINN skal gjelde for så mange arrangement som mulig og dekke mange ulike kulturformer.

- Dersom man har forslag til hvilke arrangementer i innlandet man håper å se på lista i fremtiden kan man enten sende Mail direkte til innlandet fylkeskommune sin kultursektor, eller ta kontakt med ungdomsrepresentanten fra sin kommune, informerer Johansen. Hun forteller også at de ønsker seg så mange innspill de kan få, slik at ungdommen sammen kan forme innholdet i ordningen.


Skaff deg UngINN

Johansen kommer med en klar oppfordring:

- Jeg oppfordrer alle til å bestille UngINN-kort og benytte seg av tilbudet, både fordi man får rabatter og kan spare penger på arrangementer og kulturopplevelser, og fordi det er en fin mulighet til å bli kjent med de ulike tilbudene innlandet fylke har å by på. Jeg vil igjen også understreke at jo fler som benytter seg av tilbudet, jo mer vil vi ha mulighet til å utbedre ordningen i fremtiden. I tillegg er det helt gratis og ikke minst veldig enkelt å bestille kortet, det tar deg maks 5 minutter, sier Johansen.


Kortet bestiller du her: https://innlandetfylke.no/tjenester/kunst-og-kultur/unginn-kulturkort-for-ungdom/

 


Foto: Elevorganisasjonen innlandet

Trisha Johansen har tatt del i prosessen rundt UngINN, og viser et stort engasjement for ordningen og ungdomssatsingen

Foto: Avisa Valdres

Trollrock er ett av arrangementene du kan få rabatt på ved bruk av UngINN-kortet.

Illustrasjon: Innlandet Fylkeskommune sin hjemmeside

Kulturkortet som før kun gjaldt for Hedmark skal fra 2022 gjelde for hele Innlandet Fylke, og i den sammenheng har ordningen nytt navn og logo.

 

REKTOR OM OPPLAND TIL INNLANDET:

- Vi blir påvirket i litt større grad nå enn før

 

Skrevet av: Jakob Blix-Nilsen

Det har vært en utfordrende og spennende tid de to siste årene, sier rektor. Nå forteller hun om overgangen fra Oppland til Innlandet - for hva har egentlig skjedd, og hvordan har det påvirket oss på skolen?


Skolene i fylket fikk mye å gjøre da Oppland ble Innlandet 1. januar 2020. Administrative systemer skulle endres, alt protokolleres på nytt, og en hel skole skulle gjennomføre endring av operativsystemer, administrative prosesser og timeplansløsninger.

Selv om de fleste oppgavene ble løst sentralt så var det skolen som hadde ansvaret for den praktiske gjennomføringen. Rektoren innrømmer at hun var litt skeptisk, og er spent på fremtiden. Aller mest ser hun likevel optimistisk på det nye storfylket.


Trygge i Oppland

- Da jeg hørte for første gang at vi skulle slå sammen Oppland og Hedmark må jeg si jeg var litt skeptisk. Rektor syns tryggheten i det gamle fylket var god å ha og at de felles utfordringene de da 10 videregående skolene sto ovenfor, var lette å løse sammen. -Ekstra fint var det også at vi gjorde hverandre gode, og kunne lære av hverandres erfaringer, legger hun til.


Som en ny organisasjon

Men, forandring kan fryde, og Kari måtte forberede seg på sin største oppgave som rektor hittil. Hun forteller om titalls bakgrunnsprosesser som hun selv understreker at elever og lærere nødvendigvis ikke ser så godt. Alt fra reglementsendringer, prosedyrer, arkivsystemer, IKT-avtaler og ikke minst økonomimodeller måtte endres og struktureres på nytt.

- Den største delen av jobben var uten tvil disse tingene. Bare å re-registrere alle dokumenter som skulle brukes videre med «Innlandet», er noe som har tatt tid. Det er litt som å starte en ny organisasjon, poengterer hun.


Flere utfordringer

Det er godt at Innlandet fylkeskommune endelig nå er «fullstendig». Selv om det har oppstått utfordringer underveis påpeker hun at det har gått veldig fint.

 - Jeg var nok ganske bekymret da elev-Pc-ene var forsinket i 2020. Det var nok en av de største utfordringene vi hadde gjennom prosessen. Selv om ikke alle elevene fikk PC før etter høstferien, ordnet det seg – det også, smiler hun.


Endringer - også i økonomien

Sammenslåingen har påvirket økonomien i hele Innlandet og også naturligvis på Leira. Flere har inntrykk av at budsjettene er strammere og at det er mindre bevilgninger i det nye storfylket. Rektor kan forstå at det oppleves slik, og påpeker at det er flere ting som er årsaken til dette. -Når vi ble Innlandet endret hele økonomimodellen for skolen seg. I Oppland over en periode fikk vi bevilgning etter antall skoleklasser vi hadde, men nå i Innlandet er det antall elever som styrer budsjettet. Dette kombinert med en elevnedgang gjør at vi blir påvirket i større grad her enn vi gjorde før.


Satser på ungdommen

Samtidig synes Rustad det er viktig å understreke at Innlandet er et fylke som vil satse på ungdommen. -Det er flere prosjektmidler som treffer unge i Innlandet i dag, ikke bare gjennom skolen, understreker hun. Hun mener det er viktigst å se på det helhetlige bilde av hva unge får, også utenom skolehverdagen.


Har troa

- Jeg er spent på finansieringen fra fylket vårt fremover, sier Rustad. Men, fremtiden vil vise, og jeg er optimistisk for skolen vår. Nå får vi også et nytt toppmoderne bygg på yrkesfag, som allerede gir positive utslag for elevtallet vårt. Det er veldig god søkning til TIF!

Prosessen har vært lang og til tider krevende, men det var verdt det. Jeg har troen på Innlandet og at det er det beste for elevene, avslutter Kari.

LINJE BLE NESTEN LAGT NED

Skrevet av: Anine Holde

 

Restaurant og matfag er et av de yrkesfaglige studietilbudene på Valdres vgs. Kun tre har søkt programmet til høsten. Regelen er at hvis det er under ni søkere på en linje, skal igangsettelsen av linja vurderes.


Anne Flugstad Øistuen,  avdelingsleder på Restaurant og matfag, tror det er flere grunner til at det er så få søkere på linja.

- Etter pandemien var restaurantnæringen en yrkesgruppe som var litt utsatt, i og med at restauranter måtte stenge og permittere ansatte. Det er også mange som forbinder restaurant og matfag med kun å være kokk på restaurant, og der har de jo mye kveldsarbeid og ubekvem arbeidstid. De andre yrkene du kan utdanne deg til er lite kjent, som for eksempel innen næringsmiddelindustrien og institusjonskjøkken, sier Øistuen.


Flere muligheter etterpå

Til tross for de lave søkertallene ble linja videreført. Det var Hovedutvalget for utdanning i Innlandet som bestemte at linja skulle bestå. Øistuen mener det er viktig å framsnakke fagene og å informere om mulighetene man har innenfor utdanninga.

- Det er viktig å informere både foreldre og ungdomsskoleelever, og ikke minst få noen fra restaurantbransjen til å komme på ungdomsskolen for å snakke om alle muligheter yrket gir, sier Øistuen.


Veldig sosial og lærerik linje

I fjor var det totalt 14 søkere på linja, så det er en drastisk nedgang vi ser nå. Åsne Veflen Tveit er elev på 2KOS og har også fått med seg de lave søkertallene.

- Det er jo litt synd at det er sånn. Linjene våre trenger jo mange søkere, og folk med fagkunnskap. Det er en veldig sosial linje og man lærer mye. Hver dag er ulik, sier Tveit.


Tveit vil anbefale restaurant og matfag til andre ettersom det er en veldig lærerik linje der du lærer nye matlagingsteknikker som du ikke visste var mulig. Øistuen har troa på flere søkere i framtida, og tror at all oppmerksomhet linja får nå vil være positivt.

- I vår hadde vi besøk av 9.klasser fra ulike skoler i Valdres. Informasjonen de fikk vil forhåpentligvis føre til flere søkere, avslutter Øistuen.

 

VG1-MESTERSKAP I FARMEN-STIL

Onsdag 25. mai har avgangselevene i 3i planlagt en frisk og innholdsrik aktivitetsdag for alle elevene på vg1.

Det er 185 elever til sammen, det. Årets tema er «Farmen», og arrangørene lover å stille i passende antrekk.


Aktivitetene er også inspirert av det populære TV-programmet, så her blir det både melkespannholding, spikring, trillebårstafett og kunnskapskonkurranse. Og maange andre spennende aktiviteter…

MARIA BRATAAS ROSENDAL – SJEFEN OVER ALLE SJEFER 

Skrevet av: Hedda Kroon og Sofie Jukam Johnsen

Maria Brataas Rosendal ble født 8. juli 2003 på Ullevål Sykehus. Hun er oppvokst på Fagernes og bor sammen med sin mamma og pappa, og kattene Alvin og Lurven. Storebroren Sander har flyttet til Oslo for å studere. Vi spurte Maria hvorfor hun valgte å ta på seg ansvaret som russepresident, og hvordan russetiden hennes har vært.

- Jeg er en bestemt og målretta person, som vet hva jeg vil, sier hun.   

Vennene hennes beskriver henne også som snill, omtenksom og at hun bryr seg om de som er rundt seg.  

- Jeg vil si at jeg har sakene mine på stell, bortsett fra på soverommet mitt. Der er det ganske rotete, eller som jeg velger å kalle det, «hjemmekoselig». Jeg har en tendens til å ta på meg ansvar fordi jeg liker å ha kontroll over det som skjer, og se til at ting faktisk blir gjort, forteller Maria. 


Prikk lik mamma 

- Egenskapene mine kommer nok fra de nærmeste rundt meg. Jeg er prikk lik mamma, som også tar på seg altfor mye jobb. Vi kan begge være ganske stressa til tider. Mamma er også altfor snill, noe jeg kan kjenne meg igjen i. Jeg har også blitt påvirka av venninnene mine, hvert fall de jeg har kjent hele livet. Jeg har hatt samme vennekretsen så lenge jeg kan huske, og tror at de har vært med på å forme meg til den jeg er. Jeg tror det har ført til at jeg har blitt trygg på meg selv, og at jeg klarer å stå for mine egne meninger og ta ansvar for de rundt meg. Jeg liker å henge med vennene mine, og jeg jobber også en del på apoteket. Kjæresten min er i militæret, så jeg får ekstra god tid med damene mine for tiden.


Liker ansvar

Hun tok på seg vervet som russepresident fordi hun liker å ha ansvar, og det er også en fin ting å ha på CV´en.  

- Jeg ville vite at alt med russetiden kom til å gå bra og at alle ble godt tatt vare på, derfor tenkte jeg at jeg like så greit kunne melde meg som russepresident. Resten av russen stemte meg fram, noe jeg tar som en tillitserklæring og setter veldig stor pris på. Det er også en veldig god erfaring å ha, som jeg kommer til å ta med meg videre i livet, forteller hun.

Det har vært mye mer arbeid enn hun trodde, men hun roser samarbeidet med de nærmeste, og spesielt visepresidenten.

  

 

 

 

 

Fin russetid 

- Det har vært en veldig fin tid, og jeg har blitt kjent med utrolig mange nye mennesker. Jeg tror ikke jeg hadde fått like mye kontakt med nye folk hvis jeg ikke hadde hatt denne spesielle rollen. Jeg føler samholdet mellom russen har blitt forsterka gjennom russetiden, noe jeg syns er veldig bra. Jeg har ikke forberedt russetalen til 17. mai enda, men jeg tror det kommer til å gå bra med litt hjelp fra venninner. 

 

- Russetiden har vært ekstremt bra med min russegruppe,

C´est Nous 2022. Vi har blant annet besøkt barneskoler, vært mye ute og rullet til skolestart. Høydepunktene vil jeg si var Landstreff på Fredriksten festning, og selvfølgelig foreldrerullingen vi hadde. Natt til 1. mai var også veldig gøy, for da er det alltid masse folk ute. Jeg gleder meg også til natt til 17. mai, og er spent på om den blir like bra som natt til 1. 

LOVER FULL RULLE TIL HØSTEN: - PANDEMIEN HAR VÆRT BRUTAL!

 

Skrevet av: Andrea Lundene Solbrekken og Anine Holde

Det ble stille fra Ung i Valdres under koronaen. Mye ble satt på vent, blant annet musikalen. Pådrivere Bente Nordli Holden og Ørnulf Juvkam Dyve er begge optimistiske for skolestart til høsten, og ønsker å få i gang flere inkluderende og oppbyggende aktiviteter og arrangement etter elevenes ønsker.


Ung i Valdres er et samarbeid mellom Valdres Natur- og kulturpark og Innlandet fylkeskommune. Grunntanken til Ung i Valdres er å gi ungdom i Valdres en mulighet til å realisere sine evner og å gi de trygghet og tilhørighet.  

- Neste år har jo ingen elever på skolen vært med på musikal før, så det blir spennende å se om folk blir med, sier Holden.


Mange aktiviteter

Det er derimot ikke bare musikalen Ung i Valdres har å by på. De har tilbud som tegnekurs, sykurs, motorsagkurs, Valdres salonger, bistand med produksjon av russelåter, paintball, leirdueskyting, ballspill i midttimen.  

- Til høsten blir det full rulle igjen og vi tar gjerne imot forslag til ulike aktiviteter, sier Holden. De skal informere godt om aktivitetene og få med flest mulig.


Pandemien har vært brutal

Ørnulf og Bente deler kontor med de blide og trivelige ungdomskontaktene Eline Jahr og Anniken Fernås Gjevre. Begge forteller at de liker å jobbe med ungdommer. De mener at pandemien har vært brutal for mange ungdommer. Mange har slitt og tydd til ungdomskontaktene for hjelp og støtte.

- Det har vært enda større pågang nå under pandemien. Nå må alle bli mer sosiale og flinkere til å møtes igjen. Skolefester er derimot opp til russen, men vi er parate til å støtte russen dersom de finner på aktivitet som kan være til glede for flere, sier Jahr.  

 

Ørnulf Dyve trekker også fram at det har vært to spesielle år.

- Man merker to år med pandemi på kroppen. Viktig at vi øver oss på å møtes igjen. Å bli sosiale sammen. Trenger ikke å gjøre noe stort, bare å møtes, sier han.  


Viktig å få til et trygt og inkluderende skolemiljø 

Alle på kontoret er også veldig opptatt av skolemiljøet. De ønsker at alle på skolen skal ha det bra. Ørnulf gir uttrykk for at han håper neste års avgangselever vil være inkluderende og empatiske overfor hverandre og medelever.


Tidligere deltaker roser musikalen

Avgangselev Tonje Hedalen Stølen vil anbefale alle å delta i aktivitetene til Ung i Valdres. Hun deltok på mye første året på videregående, før landet ble stengt. Hun syntes skolehverdagen var litt mer interessant når hun kunne gjennomføre aktiviteter sammen med elever fra andre linjer. Muligheten for artige avbrekk var kjærkomment. Og det har vært fint å ha slike tilbud tilgjengelig på skolen. Hun utdyper:

- Det morsomste jeg har vært med på gjennom «Ung i Valdres,» er definitivt musikalen. Man forstår det ikke med mindre man har vært med på det. Det er en unik mulighet til å bli kjent med elever på kryss av kull og linjer. Jeg har bare gode minner og en opplevelse jeg ikke ville vært foruten. Noen tenkte nok i starten på øvingene at «dette er ikke noe for meg», men det var veldig artig å se de som utfordret seg selv litt ekstra. Det skjedde veldig mye fra starten av musikal-uka til musikalfesten, sier Tonje Hedalen Stølen 

 

 

 

 

Full rulle: Ørnulf Dyve, Anniken Fernås Gjevre og Bente Nordli Holden ser fram mot ein skulestart med masse aktivitet.

Sist Ung i Valdres satte opp musikal, var det Grease på programmet.

Full sving: Her ser vi Tonje Hedalen Stølen i full sving med musikalen «Grease».

BLI KJENT MED BIBLIOTEKAR MALENE

5 I KANTINA

HAR DU EN MORSOM FUNFACT OM DEG SELV?

SARA NORDBY, 2IDR

- Jeg holdt på å kjøre feil vei i en rundkjøring en gang

MIKKEL BAUER, 3STB

– Jeg har gult belte i karate


 

HERMAN MÜLLER, 1STA

- Jeg kan magerulling



SOFIE J JOHNSEN, 3STB

– Jeg har fått en tekrok (slalåmheis) i ansiktet og måtte sy



PATRICK BERG, 1STA

- Jeg kan sideflip



5 PÅ LÆRERROMMET

HAR DU EN MORSOM FUNFACT OM DEG SELV?

ANNE REVLING

TONNY INGVALDSEN

ANNIKEN F GJEVRE

HANNE MAREN BLÅFJELLDAL

MARIANNE TRØYFLAT

- Jeg var «hallodame» i NRK



- Jeg har skrevet en bok, som ble utgitt i 2011



- Jeg er en jævel til å kjøre bil



- Jeg har vært på strippeklubb i Mexico



- Jeg har gått av flyet på feil flyplass i Afrika og ved en feiltakelse landet på Zanzibar



"RUSSIAN MECHANIC":

TikTok-kjendisen fra Bagn

Her ser vi Eskild i sitt rette element i verkstedet på Valdres videregåande skule.

Eskild Torp Frøislihagen, bedre kjent som «Russian Mechanic», har over 160 000 følgere og mange milloner visninger og likes på Tik Tok.


Motor og mekking er den store lidenskapen. Og damer da.. Ellers har Eskild vært fan av TikTok-profilen «Life of Boris» i flere år. En dag fikk han en idè om å lage en versjon av denne karakteren med motorinteresse. Konten ble opprettet for gøy, og Eskild synes det er overraskende at den ble så populær. Han synes fortsatt det er gøy, og har ingen planer om å gi seg med det første.


Kjendis i Bodø


At det er mange følgere der ute, ble han særlig klar over da han var med klassen på tur til Nord-Norge i tiende. På Burger King i Bodø opplevde han plutselig at folk kom bort og ville ha bilde.  Etter det har følgerne bare vokst i antall. Det vil si, han merker faktisk ringvirkningene av krigen i Ukraina. Han har mistet en del følgere, og får færre visninger og likes etter at krigen startet.  – Jeg tror Tik Tok prøver å skjule russiske kanaler, samtidig som verden viser sin støtte til Ukraina.


Kreativ og sporty sjel


I oppveksten var Eskild Frøislihagen en kreativ sjel med mange artige påfunn. Han begynte tidlig å mekke og lage forskjellige ting. Blant annet har han bygd sin egen motorsykkel. En Honda CB100, fra 1981 ble bygd om til en caféracer – en lettsykkel med litt gammeldags utseende. Han har hatt flere kreative småbedrifter «DJFrøys» og «Eskilds bygdeservice» er noen av dem. Ellers har han mange runder på isbane med motorsykkel.

Med denne motorinteressen, var det naturlig å velge teknologi og industrifaglinja på videregående. Andre året har han spesialisert seg på arbeidsmaskiner. Han kan anbefale dette til alle med interesse for motor og mekanikk. _ Det ble mye grunnleggende på vg1, vg2 er bedre, sier han. Mye kunne han sikkert fra før.

 

Mekaniker-framtid


Nå starter straks russetida for Eskild og de andre gutta i «Bonhansa». Russebussen er klar, og de gleder seg stort til feiringa. Til sommeren begynner Eskild som lærling i motorsykkelmekanikerfaget hos Gjøvik Motor Service (GMS). Bedrifta skriver på sin Facebook-side at «det er en gledens dag» å signere kontrakt med Eskild Frøyslihagen. «Eskild er født med skralle og prøvelampe i hånda! Så han er allerede en rutinert ung mekaniker. Vi er veldig glade for å ha deg med på laget Eskild!».  Eskild svarer med å takke for tilliten og gleder seg til en lærerik tid med den kælle gjengen på Gms. Han synes ikke sommeren kan komme fort nok. Og aporopos framtid. «Russian Mechanic» beskriver drømmedama slik:

- Ho bør helst ha blondt og litt tjukt krøllut hår, vara litt motorinteressert, hettegenserstil og ikkji vara så høytidelig.

Har du noen i kikkerten, kanskje?

Mekanikeren gliser bredt og blir brått litt hemmelighetsfull.

- Kanskje…

Skrevet av Andrea Lundene Solbrekken og Anine Holde

155 MILLIONER TIL NYTT BYGGEPROSJEKT:

- Dette blir et kjempeløft

Skrevet av Maria Rosendal, Siri Bakken Hansen og Tuva Marie Sofie Hegge

Helt siden skolestart høsten 2022 har elevene ved Valdres vidaregåande skule sett at mye skjer på skoleområdet med færre parkeringsplasser og mye anleggstrafikk. Vet vi egentlig hva som er planen?


Deler av parkeringen på Valdres vgs. er altså gjort om til en byggeplass, og det med god grunn. Elever og lærere vil om en god stund få mer plass på nytt verksted for arbeidsmaskiner og nytt sveiseverksted på skolen. Det vil også bli nye klasserom for elevene og nye kontor for lærere. Med andre ord – mye å se fram til.


Klart til august 2022

 

Avdelingsleder ved Valdres videregående skule, Lars Inge Myhre, er en av de som vet mest om de store planene framover.

- Det som er mest synlig nå er jo det nye verkstedet som bygges rett nedenfor parkeringsplassen. Her skal det være plass til blant annet både nytt verksted for arbeidsmaskiner og et nytt sveiseverksted som skal være klart til skolestart 2022, sier han.


I juni blir det en stor jobb med å flytte det gamle utstyret over fra det eksisterende verkstedet til det nye.


Brakker som nye klasserom

 

Nybygging er ikke det eneste som vil foregå innenfor skolens område framover. Det skal også renoveres i både bygg 3, 4 og 5, der byggfag, TIF og elektro holder til nå. Dette vil stå klart til august 2023.  Elevene på elektro og TIF må faktisk flytte ut mens arbeidet pågår. Det vil bli satt opp brakker hvor den praktiske undervisningen på elektro vil foregå. TIF sitt verksted vil bli flyttet midlertidig inn i snekkerverkstedet i bygg 3.


I bygg 4 hvor kjøretøy holder til, vil det bli laget et sosialt fellesområde der hvor «Hemsen» er i dag. I bygg 5 vil det bli laget nye klasserom til elevene og nye arbeidsrom til lærerne. Det blir også nye grupperom og møterom, forteller Lars Inge Myhre.


 

Mye penger i sving

 

Prosjektet har til nå fått tildelt 155 millioner fylkeskommunale kroner. Myhre legger ikke skjul på at skolen burde fått en større pengesum til dette prosjektet.

- Jeg skulle ønske skolen fikk mer penger til prosjektene på skolen, men vi gleder oss veldig. Dette blir bra til slutt, spesielt verksted for arbeidsmaskiner og sveising, sier han.

 

Slik ser fasadetegningen for det nye verkstedet ut.

AVLYST RUSSEREVY - IGJEN

Skrevet av: Synne Marie Bauge, Renate Løvlie Tuvmarken, Malin Gigstad

De siste 2 årene har vi hatt en koronapandemi som har satt en stopper for russens mulighet til å gjennomføre den tradisjonelle russerevyen. I februar i år ble det endelig kjent at samfunnet skulle åpnes opp igjen og at arrangementer kunne foregå som vanlig. Tross klarsignal og muligheten til å gjennomføre, blir det dessverre ingen russerevy i år heller. Hvorfor det? Vi har snakket med en av de tre jentene som skulle være årets revysjefer på skolen, Marie Bø Gudheim.


Hva er revysjefenes tanker om at russerevyen ble avlyst?

- Det syns vi er veldig dumt, fordi en russerevy skaper mye samhold mellom russen. I tillegg har mange regnet russerevyen som en tradisjon i mange år. Koronaen hadde ikke skyld i at det ikke ble noe av denne gangen, men vi kan tenke oss frem til at flere russ i år dessverre ikke helt visste hva en revy går ut på heller..


Blir det en erstatning for russerevyen, og eventuelt hva?

- I utgangspunktet blir det ingen erstatning for selve russerevyen, men nå sikter russen mot å få til en gjennomføring av årets russetog istedenfor. Det blir en annen anledning hvor russen får vist seg litt mer frem før årets russetid tar slutt.


Hvilke reaksjoner har oppstått etter avlysningen?

- Det er flere russ som har gledet seg og sett frem til russerevyen som er skuffet over avlysningen. De ser på dette som ikke bare å miste en morsom opplevelse, men også en viktig inntektskilde for russen. På den andre siden er det også flere russ som ikke reagerer stort på avlysningen, og som tenker at dette er helt greit.


Til slutt ønsker revysjef Marie å gi neste års russekull noen råd.

- Start tidlig med påmelding for å få med flest mulig! En russerevy skaper stort samhold mellom russen, og er samtidig en viktig inntektskilde for dere.

 


Russerevyen ble i all hovedsak avlyst fordi det ikke var nok påmeldte russ, forteller Marie Bø Gudheim.

5 I KANTINA

HVEM ER FORBILDET DITT OG  HVORFOR?

TORGEIR REIEN, 3IDR

- Onkel Skrue, e har alltid hatt lyst te å svømme i mynter

HERMAN LYSENG, 3STA

Mennesker som setter seg store mål, gjennomfører og motiverer andre, for eksempel Michael Blakey og Manny Koshbin

 

HELENE BØHN, 2HEA

Mommo, hun har gått igjennom og opplevd mye dritt, men har fortsatt vært like sterk og motivert folk rundt seg. Hun er alltid der for alle og verdsetter hver enkelt


VEGARD JUVEN BØE, 1HOA

Sommer Ray, fordi ho har fin rumpe


EVEN SKRINDSRUD, 1TIFA

Petter Solberg, han æ verdensmester i rallycross og dæ æ ein sport som e syns æ moro og spennande


5 PÅ LÆRERROMMET

HVEM ER FORBILDET DITT OG  HVORFOR?

ØRNULF JUVKAM DYVE

Arne Kvam, han er så forbaska flink i det han gjør


ARNE KVAM

Ørnulf Juvkam Dyve, han er en av de første mennene som snakker åpent om psykisk helse, både om seg selv og med andre. Han skriver også tekster på dialekt, noe jeg synes er viktig


RONNY OPHEIM

Gunnar Kjakan Sønsteby, han var en motstandsmann som jobba i milorg


MAREN ORMSET

Vår nye fotballpresident Lise Klaveness, hun tørr å ta ordet der andre tier. Det tenker jeg er definisjonen på et godt forbilde både for meg, andre kvinner og ikke minst alle menn der ute


SIGRID MYRHEIM

Det har alltid vært pappa, han er kunnskapsrik, ressurssterk, arbeidsom, snill og ikke minst morsom


BLI KJENT MED HELSESYKEPLEIER

HVA SKAL AVGANGSELEVENE ETTER VGS?

5 I KANTINA

HVA SYNS DU OM AVLYST EKSAMEN?

MARINE THORSRUD, 2STB

- Det er chill. Da slipper man å øve så mye, og kan rulle hver kveld i mai.

MARTIN BAKKOM, 1TIFA

- Dæ æ jævla gødt å få sleppe.

ALVA MADSSTUEN, 2ELE

- Veldig gødt! Slepp å stresse.

TORA HILMEN, 2STA

FELIX B. NORDHAGEN, 2TMF

- Digg å være russ uten eksamen. Kan slappe av enda mer.

- Kortsiktig æ dæ veldig digg, men mø får svi førr det neste år.

5 PÅ LÆRERROMMET

HVA SYNS DU OM AVLYST EKSAMEN?

SIGRID HASLE

- Både og. Det er dumt at snittet går opp. Det blir vanskeligere for elever etter videregående.

ANDERS GARTHUS

- Bra. Situasjonen har vært ulik i hele landet.

GJERMUND DOKKEN

- Uheldig da eksamen er god trening, men fornuftig med tanke på korona-situasjonen.

Digital- og fysisk undervisning er ikke det samme.

JONAS CROFF

- Bra og rettferdig! Da har vi mer tid til sosial aktivitet. Mer fokus på trening, og ikke eksamen.  

AMUND F. STENSRUD

- For noen ser det bra ut, mens andre vil slite da eksamen er avlyst. Elevene får ingen sjanse til å «glimte» til.

BLI KJENT MED VAKTMESTEREN

TEMAUKE

Det var gøy å møte jenter i arbeidsbukse og caps, samt gutter i kjole. I uke 8 arrangerte russestyret i samarbeid med Ung i Valdres temauke på Valdres Vgs! Ung i Valdres skal gi ungdom et variert aktivitetstilbud og føre til tilhørighet, trivsel og mestring. De har artige tilbud som musikal, musikkrom, frokost på skolen og hjem for kun 69,-. De ulike temaene for uka var afterski, trafikklys, pride, kjønnsbytte og pysjamas. Sveip under for å se noen kjente fjes ;)

PYSJDAG
PYSJDAG
(t.v) Kristin Alfstad, Marit Hovrud Ulstølen, Thea Bjone Fekjær
KJØNNSBYTTE
KJØNNSBYTTE
(t.v) Thea Moe Holden, Kristina Rødningen, Tom Liborg, Silje Kristiansen
KJØNNSBYTTE
KJØNNSBYTTE
(t.v) Herman Müller, Tobias Henriksen Føreid, Damonn Rey Holtemann
KJØNNSBYTTE
KJØNNSBYTTE
(t.v) Mikael Andre Allergoth, Marine Thorsrud
TRAFIKKLYS
TRAFIKKLYS
(t.v) Kristine Trandokken, Julie Øen Tvenge, Kristiane Sørengen Berge, Emilie Dokken Reboli
TRAFIKKLYS
TRAFIKKLYS
(t.v) Sofie Bolstadbråten, Karolina Kainovaite, Line Granlund
TRAFIKKLYS
TRAFIKKLYS
(t.v) Ingrid Winnem Tvedt, Ingrid Skattebo, Anders Lihagen, Lage Westerbø, Erik Røstad
PRIDE
PRIDE
(t.v) Kaisa Opheim, Abdullah Alshaban, Jørn Kristian Mathisen, Amanda Nilsen Hegge, Ingrid Midtmoen Døvre
AFTERSKI
AFTERSKI
(t.v) Aurora Bakke Vestheim, Ingrid Myrvang, Sofie Bolstadbråten, Ida Cathrine Juvkam Brenden, Emilie Huset
AFTERSKI
AFTERSKI
(t.v) Ingeborg Aastveit og Thea Moe Holden
AFTERSKI
AFTERSKI
(t.v) Thea Bjone Fekjær, Marit Hovrud Ulstølen, Halvor Øverby, Brage Ek Nimmo
AFTERSKI
AFTERSKI
(t.v) Kaisa Opheim og Mathilde Hermundstad Hovi
AFTERSKI
AFTERSKI
(t.v) Michèle Cassandra Bence, Tuva Sundheim, Tora Hilmen, Emma Nikoline Sveen Lundgård, Trisha Margaret Bagaporo Johansen
AFTERSKI
AFTERSKI
(t.v) Bror Øverseth og Herman Müller

PARKERINGSKAOS PÅ VALDRES VGS

Byggingen av nytt verksted på Valdres VGS skaper trøbbel for elever som trenger parkering. Nedre del av parkeringsområdet er stengt, og flere blir frustrerte fordi de ikke finner ledig parkeringsplass. Med en timeplan som varierer veldig mye, er det naturlig at mange velger å kjøre egen bil til skolen. Utover våren er det bare flere og flere elever som får lappen. 

Neste skoleår vil Kjøretøy- og arbeidsmaskiner få et helt nytt verksted som skaper nye og gode muligheter for dagene med praktisk arbeid. Før byggingen hadde skolen tre parkeringsområder for både lærere og elever. I dag har de to nedre områdene blitt stengt. Elevene har øvre del av parkeringen og nordsiden av Karrieresenteret, mens ansatte har parkering på grusbanen og på plassen ved Restaurant- og matfag. Verkstedet er ferdig i august, men oppgraderingen fortsetter med renovering av Elektroavdelingen. Denne oppussingen vil ta enda et skoleår, slik at de stengte parkeringsområdene ikke blir tilgjengelige før om 1,5 år.  


Tyr til kreative parkeringer 

Det sier seg selv at kampen om parkeringsplassene er stor. Utover våren er det flere og flere på Vg2 som også får lappen. Dette gjør at elevene må være kreative med parkeringen. Grøftekanter, skråninger og snøhauger blir populære, spesielt for UTV’er og ATV’er, men også biler.  


Rektor Kari Elisabeth Rustad sier at slik parkering ikke er særlig fornuftig.  

- Det er særlig sikkerhetshensyn som er viktig her. Det er svært viktig at utrykningskjøretøy, varetransport, skolens busser, drosjer med elever og trafikk til og fra parkeringsplassene kan skje under trygge forhold, sier Rustad.  


Hovedparkeringen en vanlig skoledag.

Kreative parkeringer blant ungdommen.

Har forsøkt å finne gode løsninger 

Rektor Kari E. Rustad forteller at hun selv var bekymret da tegningene kom til byggeprosjektet. Hun så at dette kom til å bli et problem, men mener at de midlertidige løsningene er gode nok. Elevene kan fortsatt parkere på nordsiden av karrieresenteret og hovedparkeringen.  

- Byggeperioden byr på noen utfordringer, men vi får tross alt bygget et nytt verksted og rehabilitert hele bygg 5 til 150 millioner kroner, sier hun. Elevene på BA, TIF og ELE vil få god nytte av dette. 


Rustad forteller at i starten ble skiltet om innkjøring forbudt dekket til slik at nødvendig trafikk i forbindelse med byggeprosjektet kunne gjennomføres. Flere og flere begynte å parkere langs veien til bygg 7. En kombinasjon av brede snøkanter, parkeringer for langt ut i veien og utrygge snusituasjoner er grunnen til at denne praksisen ble strammet inn. Veien skal ha mulighet for at utrykningskjøretøy skal komme frem. Rektor publiserte dette Teams-innlegget for både elever og ansatte i februar: 

Elevene har god forståelse for at utrykningskjøretøy skal ha muligheten til å komme seg fram til skolen ved behov. Likevel uttaler flere elever at denne parkeringsmuligheten burde åpnes igjen når våren og sommeren kommer, og det blir bedre plass.  

 

Trusselbrev på frontruta 

Flere av elevene har gjentatte ganger opplevd å få brev på frontruten fra arbeidsmiljøutvalget på skolen. Brevene inneholder en advarsel om at hvis politiet hadde hatt kontroll, ville boten blitt på 5.500 kr for parkeringen. Fra og med 9. mars vil politiet bruke sin tid på å gi bøter til dem som bryter skiltingen. Bøtene er heller ikke noe småtteri med satser på inntil 6000 kroner. 

 

Politiet har bekreftet til Rustad at de vil være oppmerksomme på parkeringssituasjonen ved skolen, og at de vil informere om konsekvensene av å ikke følge skiltene. Dette gjør de ved å legge ut informasjonsskriv. Veien mot bygg 7 har et skilt som varsler om innkjøring forbudt. Forholder man seg ikke til skiltingen og politiet er på skolen, vil det bli bøter. Blir man kjørt inn til inngangen uten et behov for krykker, eller annen lovlig grunn, blir det bot på flere tusen dersom politiet er på skolen.  


Elevrådsrepresentant Mikkel Bauer (3STB) er opptatt av å minske kaoset. 

- Siden byggearbeidet vil fortsette også gjennom neste skoleår, må vi huske å parkere riktig. Vår parkeringsplass er på hovedparkeringen, på nordsiden av karrieresenteret, og eventuelt grusbanen ved behov. Parkeres det feil, altså ved ikke skiltet område, risikerer vi å få bøter med store summer som er kjipe å betale, oppfordrer Bauer. 


Brev fra skolen og politiet lagt på frontruten til en feilparkert bil. 

Finnes det bedre løsninger? 

Rustad mener at kollektiv transport som buss er et godt alternativ. Samtidig poengterer flere elever som avisa har snakket med at når timeplanen varierer fra dag til dag, velger mange å kjøre egen bil til skolen. Det er likevel viktig å rose flere av elevene som bor nærme skolen som er flinke til å gå og ta buss.  


Er det en mulig løsning å åpne grusbanen til fast elev- og ansatt parkering? 

- Jeg tror de fleste ønsker å parkere foran skolen. Det nest beste er ved karrieresenteret fordi dit kommer du fort. Derfor tror jeg det ikke blir noe problem. Er det fullt på disse plassene så kan elevene parkere på grusbanen, sier Rustad.  


Når snøen forsvinner, vil det fortsatt være et problem å parkere langs veien mot bygg 7? 

- Ja. Det er ikke greit eller lov. Skiltvedtakene og parkeringsanvisningen gjelder enten det er sommer eller vinter, sier Kari. E. Rustad. 

 

POLITIET I GANG MED KONTROLLER

Tidlig en torsdag morgen i midten av mars fulgte politiet opp det de hadde sagt om hyppigere kontroll rundt parkeringssituasjonen på skolen. Alle som passerte dette skiltet, enten foreldre, elever eller ansatte på skolen, ble stoppet ved inngangen til bygg 7. Ansatte har som kjent fra tidligere lov til å passere skiltet for å parkere på tilsatt ansattparkering ved bygg 1, samtidig som at foreldre kan slippe av bevegelseshemma elever her. Som kjent etter intervjuet med rektor Kari Rustad, har elever også mulighet til å disponere grusplassen ovenfor bygg 1 dersom den såkalte hoved parkeringen er full, og kan dermed passere skiltingen lovlig. 


Politimann Øyvind Deilhaug var en av de to politimennene som var til stede under kontrollen denne morgenen. Han sier følgende i et intervju: 


Hvor mye bøtelegger dere for å passere skiltet om motorvogn forbudt her i dag? 

- Vi følger satsene for forelegg, og i dette tilfellet for å passere et motorvogn forbudt-skilt, ligger den på 6000kr.  


Hvem stopper dere her i dag? 

- Vi stopper alle som kommer kjørende. Ansatte har som kjent lov til å kjøre videre for å parkere på ansattparkeringen, mens foreldre med bevegelseshemma barn kan slippe av de her lovlig.  


Hvem har fått forelegg i dag? 

- Hittil har vi gitt ut 3 forenklede forelegg, alle til foreldre som slipper av barna sine uten bevegelseshemming eller andre årsaker på skolen. 


Hva er reaksjonen til de dere bøtelegger? 

- Flertallet har nok først og fremst blitt overrasket over hvor dyrt det er. 6000kr er jo mye penger, sier han. 

Kommer du kjørende ned her, uten lov, kan det bli dyrt.

Politiet plasserte seg rett utenfor inngangen til bygg 7.