SAKER FRA ÅRETS SKOLEÅR 2023/2024:

Sakene fra 2023 og 2024 ser du under!

Snart tid for eksamen!

-Her får du informasjon og tips!

Tekst og foto: Nora Lundgård

 

Eksamen nærmer seg, og følelsen av både spenning og nervøsitet begynner å bygge seg opp. Det er en tid med mye press og stress hos mange når det nå er på tide å ta skikkelig tak i studiene for å være godt forberedt. Her finner du viktig informasjon, tips og tanker fra skolens elever rundt eksamen.

Viktig informasjon om eksamen fra Eyvind Myhre, avdelingsleder IKT og kontor.

Det flere ting det er viktig å forberede seg på i tillegg til faglige forberedelser:

I løpet av de nærmeste ukene kommer eksamensansvarlig på skolen til å besøke alle klassene på Vg2 og Vg3 på studiespesialisering og idrettsfag, slik at dere får informasjon og anledning til å få svar på spørsmål dere måtte ha.

Vg1-klassene og elevene fra yrkesfag får invitasjon til den samme gjennomgangen, etter at eksamenstrekket er offentlig.

Viktige datoer å huske på:




 




Melding om eksamenstrekk kommer som «bjellemelding» i VISMA.

Mer detaljert oversikt over eksamensdatoer og fag kan du finne i dokumentet «Eksamensavvikling våren 2024 – klassevis oversikt», som ligger i Informasjonsrom for elever i Teams. 

 

Dette sier Eyvind Myhre om hva som er viktig å passe på i god tid før eksamen:

- Søk om tilrettelegging for eksamen i god tid, da søknader nær eksamensdato kan ikke garantere nødvendig tilrettelegging. Husk at du er ansvarlig for egen datamaskin og programvare, da IKT-støtte er begrenset på eksamensdagen. Bruk eget eller lånt headset som hjelpemiddel på eksamen. Stikkprøver på PC utføres for å avdekke fusk; fjern eventuell lokal kunstig intelligens (KI) før eksamen for å unngå sanksjoner.

Her finner du mer informasjon om eksamen på websida til Innlandet fylkeskommune:

 

https://innlandetfylke.no/tjenester/skole-og-utdanning/eksamen-og-vitnemal/

Eksamen VG1:

Første studieår er det ca 20% som kommer opp i en klasse.  Eksamensformen er skriftlig eller muntlig. Fagene det er mulig å komme opp i er matte, engelsk, naturfag, geografi og samfunnskunnskap.

Eksamen VG2:

I 2.klasse kommer du helt sikkert opp til en eksamen. Eksamensformen er enten skriftlig eller muntlig.

Eksamen VG3:

Elevene på tredje trinn skal snart ha 4 viktige eksamener. Alle kommer opp i norsk hovedmål, samt to fag skriftlig og ett fag muntlig.

 

Eline Sundheim, 1STA:

    Eline i 1STA mener at ordningen om at bare 20% av klassen kommer opp til eksamen, kan være både positivt og negativt. For de som ikke kommer opp, er det åpenbart godt å slippe eksamen, mens de få som faktisk kommer opp vil kanskje synes at det er urettferdig at det ble akkurat dem. Eline er stresset over at hun kanskje kan bli en av dem. Hun håper helst å slippe eksamen, og matte er faget hun absolutt ikke vil komme opp i, da hun ikke føler seg forberedt nok. Eline mener at eksamenskarakteren ikke burde telle like mye som standpunktkarakterene.


    Ola Bordewich Strøm, 1STA:

      Ola er forundret over at bare 20% blir trukket opp til eksamen første året. - Alle burde bli trukket opp, eller ingen, sier han. Ola selv er ikke veldig stresset over eksamen, men det er noen fag han ikke ville vært like glad for å bli trukket opp i. Engelsk skriftlig er han ikke spesielt begeistret for. Han mener at eksamen burde være en prøve eller oppgave som man kunne bruke litt lengre tid på, kanskje jobbe over flere dager og ha muligheten til å bruke hjelpemidler. Den nåværende eksamensordningen, hvor man må sitte i et rom og gjøre sitt beste på fem timer, er en svært stressende situasjon å være i, mener Ola.


      Ann-Jorunn Myrheim, 3STB:

        Ann-Jorunn tror eksamensperioden blir veldig stressende da hun skal opp i mange eksamener uten så mye erfaring. Hun er spent på å se hvordan det går, og om hun får vist tilstrekkelig kompetanse. Ann-Jorunn er også stresset over karakterene, siden det har mye å si for hvilke studier man kommer inn på, og vil påvirke livet videre i stor grad. Hun er videre skeptisk til at karakteren man får på eksamen skal telle like mye som standpunkt, da det er mange faktorer som spiller inn. Hun nevner også en ny eksamensform som skal prøves ut i Politikk og menneskerettigheter, der de vil få en langtidsoppgave med påfølgende fagsamtale. Dette stiller hun seg positiv til, og mener vil funke mye bedre fordi man ikke trenger å prestere bare på én dag, men derimot over en lengre periode.


         

        Anders Noraker, 3STA:

          Anders tror eksamen vil gå greit og er ikke spesielt stresset. Han mener det er helt greit at eksamenskarakteren teller like mye som standpunkt.  Hvis Anders kunne endret noe med eksamen, ville han ikke hatt obligatorisk norsk hovedmål og 50% sjanse for å komme opp i sidemål.

          Fra ikke-russ til president

          Årets russetid er i gang, og vi har intervjuet rødrusspresidenten for russekullet 2024. Se video for å bli litt bedre kjent med Leah Emile Hannesdottir fra 3stb! 

          Laget av: Celine Isabell Hermundstad

          Klar, Ferdig, Dåp!

          Årets russetid startet med et smell på russedåpen - 130 forventningsfulle russ ankom grusbanen bak Valdres Videregående skole klare for å starte russetiden 2024. Dåpen bestod av ekle shots, vannpistolspyling og god stemning. Se video nedenfor for en kul recap av årets russedåp!

          Laget av: Aurora Kløvstad og Emilie Stanes Høe

          Flammer og blålys

          1. april deltok avgangselevene ved Valdres vidaregåande skule på den årlige trafikksikkerhetsdagen. Dette har vært en tradisjon de siste 40 årene.  Hensikten er å motivere ungdommer til å kunne ta selvstendige og gode valg i trafikken. Her kan du se en bildereportasje fra i år!

          Bilde og tekst: Ina Pettersen-Dahl og Anette Høgsnes

          Brannvesnet
          Brannvesnet
          Oppklipping av bildør
          Promillebriller
          Promillebriller
          Jan Monsen testet ut 2 promille-briller
          Livredning
          Livredning
          Anders Noraker testet ut båra
          Blålys
          Blålys
          Mohammed Alshban og Damonn Rey Holtemann får teste ut knappene i politibilen
          Politi
          Politi
          Noe av utstyret politiet har i bilen
          Bilslipp
          Bilslipp
          Bilen slippes ned fra 28 meter
          Totalt vrak
          Totalt vrak
          Sånn så bilen ut etter fallet
          Bilbrann
          Bilbrann
          Så ble bilen påtent
          Veltepetter
          Veltepetter
          Ikke alle var like nervøse for å teste ut veltepetter
          Testing av ulike brannslokningsapparater
          Testing av ulike brannslokningsapparater
          Damonn Rey Holtemann tok initiativ til å slokke brannen
          I politibilen
          I politibilen
          Damonn Ray Holtemann og Sigurd Sørengen tester setene bak

          PLANEN ETTER VIDEREGÅENDE

          Vi har tatt en runde og hørt med avgangselevene om hva som er planen etter videregående. Elever fra både yrkesfag, studie og idrett har allerede en tanke om veien videre!

          Laget av: Stine Bergum og Maja Rying

          De som er med i filmen:  

          Maja Rying (3STB), Stine Bergum (3STA), Leah Emilie Hannesdottir (3STB), Isak Ledel (2KJT), Ida Nefstad Stende (3PBY), Magnus Bjørkheim Moe (2EL), Jan Monsen (3STB), Tuva Rognås Strømmen (3STA), Bror Remme Øverseth (3IDR), Amalie Hansebakken (2HEA), Hanna Kristensen (2HEA), Håkon Haugli Lasskogen (3STB), Erik Thorsrud (2EL), Eilin Kvaal (2AMK), Tone Aastad Myrvang (2AMK), Emilie Nygård Sandum (2KJT), Soffia Robøle (3STA), Kusai Hijazi (2KJT), Eirik Mørstad Bråthen (3STB), Jon Sebastian Melby (3IDR) og Ronny Opheim.  

          Hva skal til?


          Hvordan kan Valdres bli et attraktivt sted for de som skal være voksne her i framtida?


          Som alle vet, blir vi unge ansvarlige i fremtiden. Men hva hvis alle unge i Valdres flytter ut og aldri kommer tilbake? Hvordan vil Valdres til slutt ende opp med å se ut? Nå er det tid for kronikkskriving for førsteklassingene, og vi ser at mange er opptatte av hvordan Valdres kan bli et bedre sted for de som er unge. Vi har spurt noen elever ved Valdres vidaregåande skule om hva som skal til for at de kommer tilbake etter de er ferdige med studier.


          Tekst og foto: Bera Noor Kaland Nimmo og Elida Rustøe Stensrud

          Emilie sier at neste år skal hun flytte ut av Valdres for å gå på skole, men hun kommer tilbake til hjemplassen. Isak har ikke tenkt til å flytte og blir nok boende i Valdres. De sier at de trives her og grunnen til at de liker seg så godt er familie, venner og at alt de vet og kjenner til er her. Emilie spesifiserer at hun gjerne vil bo nære faren sin, og at hun har i tankene at hun kanskje kan jobbe på Asko. Emilie savner badeland i Valdres, samt lasertag. Isak savner bowlingen og synes  at den burde bli gjenåpnet. Begge savner flere aktiviteter her, og kan bli litt lei av råning.


          Emilie Nygård Sandum (17), Rogndokken og Isak Ledel (19), Volbu

          2KJT


          Live savner fritidstilbud for de som er mellom 13 og 18 år, som hun skriver om i kronikken sin. Enten så er man ikke gammel nok, eller man er for gammel og det er kjedelig å henge rundt på senteret hele tiden. I kronikken skriver om at det burde være en klubb ungdommer kan dra til for å ha et sted å vente på Fagernes, eller jobbe med skole. Når hun får spørsmålet om hun trives i Valdres svarer hun at hun syns det er greit på skolen, men bortsett fra det ingenting. For de som ikke driver med idrett eller spiller instrumenter, er det for dårlig tilbud.


          Live Myhre (17), Leira

          1STA

          Nikoline som går 1. år studiespesialisering kommer kanskje til å flytte tilbake til Valdres, men kanskje ikke til Etnedal. Som hun skriver om i kronikken sin blir man litt stuck i Etnedal som ungdom fordi de kutter tilbudene. Nikoline har spilt fotball i mange år, men siden det ikke var nok jentespillere, ble ikke fotballaget prioritert av Etnedal kommune. Det er også en lang vei å kjøre fra Etnedal og til Fagernes opptil flere ganger i uka. Noe som trekker Nikoline tilbake igjen, er familien hennes.


          Nikoline Storengen Grønbrekk8 (16), Etnedal

          1STA

          Amalie og Ida trives best på bygda fordi det er hjemme, og det er her de har familien sin. Ida sier at en annen grunn er folka og rånemiljøet som er her. En ting de gjerne skulle tilføyd er et sted ungdommen kunne henge, både under og over 18 år, men savnet er størst for de under.


          Ida Hilmen Sørbråten (17), Aurdal og Amalie Hansebakken (17), Bagn

          2HEA

          Når de får spørsmålet om de kommer til å bli boende i Valdres, er svaret umiddelbart nei ifra Vilde, mens Mikkel sier han må se om han finner seg noen han trives med her eller om kjærligheten trekker han til byen. Begge sier at de trives både i skolemiljøet og på fritidsaktivitetene. De savner allikevel et samlingspunkt der større vennegjenger kan møtes, både for de under og over 18. En viktig grunn til at de kommer til å vende tilbake, er fordi det er her de har vokst opp og det er ingen andre plasser de føler seg mer hjemme. De er enige om at det er veldig begrensa hva man kan finne på hvis man ikke driver med sport eller er interessert i rånemiljøet.


          Mikkel Lysne Bellika (16), Bagn og Vilde Grøtting Hydle (16), Ulnes

          1ID

          Ut på tur aldri sur

          2STA var på tur til Nansen fredssenter nå i april. Nansen fredssenter er et kunnskapssenter for freds- og dialogarbeid, og jobber for at mennesker som er i konflikt, skal snakke sammen. De har holdt på med arbeidet sitt i snart 30 år. Lillehammer-turen var en klasseaktivitet som også inkluderte masse pizza fra Peppes.  

          Laget av: Andrine Bakkejordet

          På vei ned til Nansen fredssenter
          På vei ned til Nansen fredssenter
          Leker og Aktiviteter
          Leker og Aktiviteter
          Når vi kom fram, gjorde vi mange forskjellige aktiviteter. Vi satt i sirkel og hadde leker, etter hvert begynte vi med andre aktiviteter i grupper og vi diskuterte og hadde dialoger.
          Vi sammenlignet debatt og dialog
          Vi sammenlignet debatt og dialog
          Koser seg på tur!
          Koser seg på tur!
          Vi fikk gå rundt å se oss rundt på senteret
          Vi fikk gå rundt å se oss rundt på senteret
          Endelig kom pizzaen!!
          Endelig kom pizzaen!!
          Happy for pizza
          Happy for pizza
          Pizzaen gikk fort det før vi satt i gange med flere aktiviteter
          Pizzaen gikk fort det før vi satt i gange med flere aktiviteter
          Gruppeoppgave
          Gruppeoppgave
          Sammenlignet gruppe oppgaven
          Sammenlignet gruppe oppgaven

          PÅSKEKRIM 2024

          Avisa har laget en påskekrim! Klarer du å finne ut av hvem som myrdet Maria?

          Svaret kan du dele på @medievvgs sin påskequiz som kommer på instastory! Vinneren får et påskeegg.

          HVA SKAL DU I PÅSKEFERIEN?

          Påsken er tiden for jobbing og hyttekos

          Laget av: Stine Bergum, Bera Noor Nimmo og Håkon Haugli Lasskogen

          ELIAS HANSEBAKKEN

          2IDR

          -  Skal jobbe

          KATRINE KOLBJØRNSHUS ROGNE

          2IDR

          - Skal jobbe og på hytta

          FREDRIK LÜBKE

          3STB

          - Skal jobbe

          LARS KVÅLE GARTHUS

          1STA

          - Skal på hytta og spille kortspill

          EMILIE MÅNUM ESP

          2IDR

          - Skal jobbe og på hytta

          DETTE SKAL UNG I VALDRES GJENGEN GJØRE I PÅSKA

          Laget av Stine Bergum, Anette Høgsnes, Ina Pettersen Dahl, Bera Noor Nimmo, Håkon Haugli Lasskogen og Elias Hagen Ødegaard.

          Påske

          - Være med barna og gjøre påskeaktiviteter.


          Eline Jahr Stavenjord (f.v.)


          - På hytta, påskerenn og drikke «brus».


          Bente Nordli Holden


          - Ikke gå på ski, se på snøen smelte, påskeharerebus med barna og lese dikt på Grønolen Fjellgard.


          Ørnulf Juvkam Dyve


          - Glede barna med påskeegg og påskeaktiviteter. Skal bytte ut Ung i Valdres sin obsession Pepsi Max, med Solo.


          Anniken Fernås Gjevre


          SPØRSMÅLSSTAFETT MED LÆRERENE!

          Vi har tatt en runde for å bli enda litt bedre kjent med lærerene på Valdres videregående!

          HVA SKAL DU I VINTERFERIEN?


          Nå nærmer det seg vinterferie, og alle gleder seg. Dette er noe av det folk på Valdres VGS skal!

          Laget av: Stine Bergum, Bera Noor Nimmo og Håkon Haugli Lasskogen

          BENTE NORDLI HOLDEN

          ANSATT: UNG I VALDRES

          - Kose meg på hytta på Vaset.

          SOFFIA ROBØLE

          3STA

          - Skal jobbe på Spar Beitostølen.

          ASK DØVRE HØYVIK

          2STA

          - Hakke peiling!

          ANNE-SOPHIE SOLSTAD SVEEN

          2STA

          - Skal til sol og varme på Tenerife.

          TUVA ROGNÅS STRØMMEN

          3STA

          - Skal på fylkesledertur med AUF.

          DETTE SKJER BACKSTAGE!

          Skrevet av: Celine, Elida og Luka

          I uke 6 så bodde mange av vgs elevene i kulturhuset for å få ferdigstilt årets musikal «fjolls til fjells». Alle andre legger ut bilder ifra scena, så her kommer bilder fra backstage.

          Haakon (Poppe) som prøver maskara
          Danserne sminker seg og ordner håret
          Sminkørene sminker skuespillerene
          Oppvarming av sangstemmer
          Testing av mygger før forestilling
          Bilde fra avsluttningsnummeret

          BALL I BALLFORVENTNINGENE

          Skrevet av: Jan, Nora og Maria S

          Mange kom på nyttårsballet som ble arrangert første februar, mest første- og andreklassinger. Noen tenkte fest, noen tenkte ballkjole og alle holdt seg mye til dem de kjente fra før. De skoleavisa har snakket med, etterlyser et tydeligere konsept og et mer egna lokale enn gymsalen. 

          • Den ble for stor, sier noen.
          • Men det var hyggelig altså, tilføyer de, men neste år må vi kanskje tenke litt anderledes.

          Se bildene og få med deg kåringene her:

          Nyttårsball 2024
          Nyttårsball 2024
          Årets best kledde
          Årets best kledde
          Ulrikke Holene Solberg og Ane Melby
          Årets gledesspredere
          Årets gledesspredere
          Knut og Lars Kvåle Garthus
          Politiet stakk også innom
          Politiet stakk også innom
          Årets kar
          Årets kar
          Brian Hovi, Kristian Lyseng og Jørgen Grythe
          Årets kvinnfolk
          Årets kvinnfolk
          Eilin Kvaal
          God stemning
          God stemning
          Årets dancingqueen
          Årets dancingqueen
          Elida Rustøe Stensrud
          Årets dancing king
          Årets dancing king
          Casper Frøsaker Sørli
          Stubbane stod for god musikk
          Stubbane stod for god musikk
          Årets par
          Årets par
          Emma Thon og Daniel Eriksen
          Årets kongefamilie
          Årets kongefamilie
          Konge- Bård Høston. Dronning- Bente Nordli Holden. Kronprins- Birk Østgård. Kronprinsesse- Ingrid Voldhaug Roland. Prins- Sivert Østgård. Prinsesse- Maria Bacher.
          Fornøyde jenter
          Fornøyde jenter

          BLI KJENT MED BIBLIOTEKAR CATHRINE!

          Vil du bli kjent med bibliotekaren Cathrine? Sjekk videoen under

          HØYDEPUNKTER DETTE SKOLEÅRET!


          MUSIKAL «FJOLLS TIL FJELS»

          Skoleforestilling torsdag 8 februar, gratis.

          8-10 februar: Forestilling i kulturhuset.

           

          FRIDAGER 2024

          Fredag 2 februar

          Vinterferie uke 9

          Påskeferie uke 13

          Onsdag 1 mai

          Torsdag 9 mai

          Fredag 10 mai

          Fredag 17 mai

          Mandag 20 mai

           

          TEMAUKE

          VENT Å SE!

           

          UNG I VALDRES

          1 februar - Nyttårsball

          9 februar - Fastelavnsboller

          14 februar - Valentinsdag

          15 februar - Barnekreft – gul dag

          25 mars – Vaffeldag

          22 april – temadag: påske

          Slutten av Mai – Pride

          1 gang i måneden – kantinekonsert

          HVORDAN KOMME I JULESTEMNING?

          Hva gjør folk for å komme i julestemning? Vi ønsker alle sammen en riktig god jul!

          HVA ER DINE VIKTIGE JULETRADISJONER?

          TUVA ROGNÅS STRØMMEN

          3STA

          -Vi setter ut grøt til nissen!

          HARALD RYE

          2STA

          -Vi spiller brettspill med familien 1.juledag!

          SOFFIA ROBØLE

          3STA

          -Søsteren min (dritten i midten) leser opp og henter gaver til alle, før vi begynner å pakke opp. 

          DEIVIDAS JONUSAS

          3STA

          -Vi pakker opp julegaver 1.juledag!

          MESSELINA MAUDE

          1BAA

          -Ser på "tre nøtter til askepott" på juleaften. 

          GJETT JULESANGEN

          Vi tok en runde her på Valdres vgs for å se om både elever og lærere klarer å gjette julesanger!

          NISSELUESTAFETT

          Vi har tatt en liten stafett der vi sender rundt en nisselue!

          HVA ER EN BRA SKOLEFEST?

          16.oktober arrangerte russestyret årets først skolefest, med festsjefene Anne Lysne Bellika, Ole William Skjefte og rødrusspresidenten Leah Hannesdottir i spissen. Det var et rusfritt arrangement med tema neon. Vi har spurt forskjellige elever på skolen om hva som kunne vært bedre og ideer til neste tema. Håper vi ses på neste fest!

          Festen var helt grei, og det var kult med tema neon"


          Ine Høe Kvarme, 3STB


          Den var gøy, men kunne helst blitt arrangert på en fredag. Ide til neste tema er 90-tallet"


          Deividas Jonusas, 3STA


          "Neste tema kunne vært 80-tallet. Og vi kunne hatt bedre musikk og mer aktiviteter"


          Linda Voldhaug, 3PBY


          "Bra for skolemiljøet, ide til neste tema kan være afterski eller kjønnsbytte fest. Vi kunne også hatt alkoholfrie festleker"


          Linnea Gjevre-Myrvold, 3PBY


          "Det var ganske bra, men ble litt grupperinger. Neste kunne vært Cowboy fest"


          Henriette Holene Solberg, 3PBY


          Grab the mic i kantina

          Se hvem som turte å springe fram når vi i medie arrangerte grab the mic i kantina!

          10. KLASSE HOSPITERING


          Sist i november hadde skolen besøk av alle 10. klassingene i Valdres. De fikk prøve seg på to ulike studieretninger, og redaksjonen i skoleavisa snakken med noen av dem som var på studiespesialisering.


          ANDRINE KOLSTAD (15) OG JUSTINE ZIDERMANE (15)

          FRA NAUS

          -Vi har hatt det veldig bra, og begge kommer nok til å søke Helse og oppvekste til høsten

          SILJE ANDREA ROGNÅS (15)

          FRA NAUS

          -Det har vært veldig gøy, spennende og interessant på utprøving. Jeg kommer til å søke helse og oppvekst.

          DEMBO HYMBO EMMANUEL (16)

          FRA NAUS

          - Det har vært helt greit på utprøvingsdag. Jeg har lært en del, men føler meg ikke sikker på hva jeg skal velge til høsten. Det står mellom Helse og oppvekst, Restautrant- og matfag eller Studie

          WILIAM KNUTSEN (15)


          FRA NAUS

          - Jeg har hatt det veldig bra på utprøving. Tror jeg vil søke Restaurant- og matfag, fordi bli det mindre teoretiske fag

          MARTE ENGELSEN (15)


          FRA NAUS

          - Det har vært gøy på utprøving. Jeg kommer til å søke Idrettsfag.

          Årets populære julekalendere!

          Hvilken julekalender skal elevene og lærerne se på i år? Og hvorfor?

          MUSIKAL SPESIAL

          Skrevet av: Damonn, Maria S, Anne Sofie og Maria D

          Ung i Valdres skal enda engang arrangere musikal. Denne gangen er det «Fjolls til fjells» som settes opp. Blir det like storslagent som i fjor?

          - Det håper vi! Gjengen vi møter på Ung i Valdres-kontoret har store forventninger. - Det viktigste er likevel at det skal være gøy, sier de.  - Vi håper at engasjementet blir stort, og at publikummet blir enda større. Ungdommene må gjøre sitt beste og ha det så gøy som mulig!


          Talentfulle ungdommer

          1. februar åpnes dørene for premiere i Kulturhuset på Fagernes. Høydepunktet i året for mange. Det vil også bli forestillinger 9. og 10. februar. Øvingene er allerede i full sving. Vi har vært innom hos både dans, kor, skuespillerne og bandet, og kan avsløre god stemning når mange av Valdres sine mest talentfulle ungdommer er i sving.

          -  Blir familie

          Alle stiller opp på onsdagsøvingene og de to lørdagsøvingene i november og desember. Elevene kommer til å måtte jobbe hardt og mye, men som Bente Norli så fint sier selv: - I løpet av disse månedene og uken i Kulturhuset, så har vi alle blitt en stor familie.

          - Topp stemning!

          Engasjementet blant elevene var som vanlig bra rundt audition, og det var like mange som stilte opp i år som årene før. Og stemningen er like på topp blant gjengen på UiV- kontoret med danseinstruktør Anniken Gjevre, koransvarlig Marit Vestheim og Ørnulf Dyve, bandansvarlig Odd Arne Erlandsen og Jørgen og Bente Holden som er ansvarlige for drama. - Vi håper alle elever kommer og ser på og sprer ordet om ny forestilling. Og til alle dere deltagere: «Break a leg!», sier de!

          SKUESPILLERNE!
          KORET!
          BANDET!
          DANSERNE!

          5 OM RAKFISKFESTIVALEN

          Rakfiskfestivalen ble som vanlig arrangert den første helga i november. Den er både elska og hata, og her er noen synspunkter og erfaringer fra festivalen

          Tekst av: Elida, Elias, Mohammed, Stine og Nora

          Tonny Ingvaldsen, lærer

          • Jeg skal ikke på rakfisken i år. Ikke liker jeg rakfisk, og ikke liker jeg DJ Broiler, sier han.

          Han har vært på rakfiskfestivalen før, og synest det er bra med masse folkeliv og varierte salgsboder.

          • I fjor åt jeg meg kvalm på churros, sier han.

          Han liker dårlig at festivalen er en fyllefest der det kan være slitsomt for en lærer å møte på tidligere elever som har drukket litt for mye.


          Ingrid Voldhaug Roland og Melina Myra Lien, elever på BUA

          • Vi var på rakfisken på dagtid, sier jentene som har et litt blanda forhold til rakfisken.

          Melina kjøpte med seg Røn-rakfisk, reiste hjem og spiste den sammen med familien på kvelden. Ingrid venter med rakfisk-handlinga til etter festivalen. Da mener hun det er billigere.

          • Vi liker godt å gå rundt å se hva de har bodene, sier de, og lar seg friste til å kjøpe både tull og fisk.

          De har et litt delt forhold til rakfisken. Det kan være er slitsomt med all viraken, stengte gater og masse folk. Samtidig er det koselig å få satt Fagernes på kartet. Jentene foreslår likevel å flytte hele festivalen både til ei årstid med bedre vær og til noen av de store jordene i Vang.

          • Bedre plass og mulighet for camping, sier de.

          Og så burde festivalen hatt et bedre tilbud for barn, slik at det ville nøytralisert inntrykket av at festivalen er en fyllefest for godt voksne mennesker.


          Lars Kvåle Garthus, elev i 1sta

          • Jeg var på rakfiskfestival, ja! Det er morsomt å se så mye av Valdres-kulturen utstilt, det er et fint sted å kjøpe julegaver, og man kan teste mye spennende mat, sier han.

          Lars synes rakfiskfestivaken er et fint opplegg fordie det drar turister til Fagernes, og det blir interessant for bedrifter å få vist seg fram.

          • Og så er det et fint sted å møte nye folk, sier han.

          Lars synes tilbudet til de under 18 både kunne vært bedre og verre.

          • Det er dumt at man ikke får gå inn i de forskjellige teltene. Det kunne vært fint med en fest for de under 18 også, i stedet for å bli holdt ute. Det er jo synd at vi som er under 18 ikke får oppleve alle konsertene og det som skjer inne i teltene, sier Lars.


          Lucas Brenn Nordhagen, elev i 2sta

          • Jeg skal på rakfisken og gleder meg stort. Særlig til DJ Broiler. Han skal gå helt crazy, sier han.

          Lucas drar på rakfisken for å feste og for å møte familie.

          • Ja, jeg er der for ølen, innrømmer han, for han liker nemlig ikke rakfisk.
          • Nei, det er nasty, sier han.

          Han synes rakfisken er et fett opplegg med mye fyll. Sjøl styrer han unna salgsbodene, men holder seg i nærheten av tappekranene.

          GODTERI-RANGERING

          Hvilket terningkast fikk ditt favorittgodteri?

          NYTT ÅR OG NYE UNGDOMSBEDRIFTER

          vi har tatt en prat med ungdomsbedriften Ung i Valdres UB


          Jentegjengen bak Ung i Valdres UB vil jobbe for en inkluderende arena som unge i Valdres kan delta på. De valgte å videreføre de gamle tradisjonene med en Ung i Valdres-bedrift fordi de kjente de som hadde samme bedrift i fjor. De syntes oppgavene så veldig interessant ut, og vil bruke året på å videreutvikle og lage sin egen vri på bedriften. De har som oppgave å promotere de ulike aktivitetene og arrangementene i Ung i Valdres sin regi. De slenger seg også med på gjennomføringen når det trengst.


          Matilde Stensæter (t.v.), Emilie Huset, Sofie Bolstadbråten, Silje Kvandahl Tronrud og Kaja Sofie Berg. Foran: Aline Øseth Lyseng.

          Fylkesmesse og Norgesmesterskap

          Hvert år arrangeres Fylkesmesterskap og Norgesmesterskap i Ungt entreprenørskap. På fylkesmessa samles alle ungdomsbedrifter i regionen og konkurrerer i ulike kategorier. Hvis man gjør det veldig bra kan man bli en av fire fra fylkesmessa som går videre til Norgesmesterskap.


          I år er Fylkesmesterskapet 14. mars 2024 på Gjøvik. Ung i Valdres UB Satser på å gjøre det bra i kategoriene: Beste Ungdomsbedrift, Beste Sosiale entreprenør, Beste forretningsidé og Beste Video Pitch. De satser høyt og har hovedmål om å komme seg videre til NM.

          Ung i Valdres UB bruker sosiale medier til å markedsføre seg og de ulike arrangementene de arrangerer. De har masse planlagt framover så det er bare og følge de på sosiale medier.
          Følg med her: https://www.instagram.com/ungivaldres/

          https://www.facebook.com/profile.php?id=100062921064320

          - DET VIKTIGSTE ER Å DELTA!


          Årets Operasjon Dagsverk ble holdt 26. oktober her på Valdres vgs. I år gikk bidraget til formålet «Skuddsikker framtid». Prosjektet har som mål å støtte ungdommer i Colombia i å stå imot rekruttering til kriminalitet og at de settes i stand til å påvirke sin egen fremtid.

          Vi tok en prat med Siv Anette Mæhlum som er ansvarlig for arrangeringen av OD her på huset.

          - OD handler om å skape bevissthet og forståelse rundt at ikke alle ungdommer rundt om i verden har det like bra. Vi er heldige som bor her vi bor og har alle mulighetene vi har, sier hun.

          Siv Anette sier at det er viktig å gi denne støtten, og samtidig være trygg på at pengene faktisk kan hjelpe de som trenger det. OD-systemet er en organisasjon som klfår til dette.

          - I år var det kun 14 elever som valgte å gå på skolen istedenfor å jobbe med OD. Til nå har det kommet inn over 70.000 kroner, men vi håpar å lande på rundt 100.000 kroner når alt er summert, sier Siv-Anette og legger til:

          - Vi er veldig glade for å se at elevene engasjerer seg og tar godt imot OD komiteen.

          Koordinator: Siv Anette Mæhlum er veldig godt fornøgd med deltakelsen under årets Operasjon Dagsverk på Valdres vgs.

          Sitat: Det viktigste er at så mange som mulig er med! Og om du skulle trenge hjelp med betaling er det bare å ta kontakt.

          Siv Anette Mæhlum

          Hvordan skal du støtte operasjon dagsverk i år?

          Ane Melby, 1STA

          -  Jeg skal jobbe hjemme i år.

          Nikoline Storengen Grønbrekk, 1STA

          - Jeg skal jobbe på Europris

          5 I KANTINA

          HVA SKAL DERE KLE DERE UT SOM PÅ HALLOWEEN?

          Tobias Henriksen Føreid

          3STA

          - Keeg 2000-tallet

          Hedda Wangensten

          2HO

          - Cowboy

          Leander Havro

          2AMK

          - Skal være meg selv 

          Kristin Dalen & Ingvild Hestekind

          1TIP

          - Engel og djevel

          Sara Hicks Aure

          2ST

          - Cowboy

          5 PÅ LÆRERROMMET

          Hvilken musikk hører du helst på?

               Ketil Rogn Hamre


                            lærer

           Kari Elisabeth Rustad


                          rektor

          Ørnulf Juvkam Dyve


          leder for Ung i Valdres

          Lillann Hauge Strand                     

                              lærer 

          Steinar Vilhelmshaugen

           

          lærer 

                            

          -Favorittsjanger: Rock

          -Favorittlåt: “Cortez the Killer” av Neil Young

          -Favorittsjanger: Norsk musikk

          -Favorittartist: Ingebjørg Bratland, Frida Ånnevik

          -Favorittsjanger: Symfonisk pop

          -Favorittlåt: “Mr. Blue Sky” med Electric Light Orchestra

          Favorittsjanger: Bluesrock

          Favorittlåt: «We Will Rock You» med Queen

          -Favorittsjanger: Hører på ALT

          -Favorittlåt: «You`ll Never Walk Alone» med Gerry & the Pacemakers

          MØT RIGMOR MED ET SMIL!


          Før høstferien intervjuet vi vår nye kantinedame på Valdres vgs.

          Se intervjuet her:

          Laget av: Luka Dominik Vladovic, Håkon Lasskogen, Jan Monsen, Celine Isabell Hermundstad og Bera Noor Nimmo

          NYSGJERRIG PÅ MUSIKAL, ELLER?



          Rett etter høstferien er det klart for audition på årets musikal «Fjols til fjells»!

          Tekst og foto: Andrine Bakkejordet, Anette Høgsnes, Ina Pettersen-Dahl og Josefine Skjønnhaug

           

          Ung i Valdres har også i år ansvar for å arrangere musikal her på Valdres Vidaregåande skule! Dette er en flott mulighet for deg som ønsker å bli kjent med nye folk du ellers ikke hadde blitt kjent med.

          - Det å være med på musikal passer for deg som har lyst på en unik opplevelse fra årene på videregående, sier Bente Nordli Holden og Ørnulf Juvkam Dyve.

           

          Hvordan skjer det?

          Datoen er 17. oktober, og du kan melde deg på enten band, drama, sang eller dans. Drama/sang-audition foregår på kontoret til Ung i Valdres, mens band og dans har egne auditions andre steder. Hvis du melder deg på drama og sang, kan du gå sammen med 3-4 andre som du velger sjøl. Her må dere vise fram et skuespill eller sketsj og en sang. Vil du prøve deg på dans, er det en audition for alle. Prøvespill for band er individuelt, og foregår i band-huset.

           

          Er du en av de som ikke er så glad i å stå på scenen, så kan du melde deg på som scenearbeider, kostym eller sminke. Dette er en minst like viktig jobb som de andre som foregår på scenen.

           

          Her er noen tips for deg som blir nervøs:

          • Ta med deg noen som du er trygg på.
          • Gjør det enkelt - velg enkle sanger, for eksempel.
          • Ikke tenk på hvor god du er nå, men hvor god du kommer til å bli.
          • Tør å være deg selv.

          Sitat: -Har du bare et lite snev av lyst, meld deg på!

          Bente Norli Holden

          Bente og Ørnulf vil ha med deg!
          Bente og Ørnulf vil ha med deg!

          VISSTE DU DETTE OM VALDRES VGS?


          Laget: Maria Svensson, Maria Dalen, Damon Rey Holtemann og Anne-Sophie Solstad Sveen

          Swipe for funfacts!
          Valdres videregående var opprinnelig en går som heter Måno
          I 2012 vant valdres teen gullruten, det er en serie som er spilt inn her i Valdres og på videregående her
          Ola Terje Hådem er læreren som har vært her lengst
          Du får gratis kjærlighet hos ung i valdres
          En som jobber her på vgs er med i bandet Staut, Ørnulf
          Ung i Valdres har et Pepsiproblem
          Det spøker i det gamle gule bygget ved skolen

          ÅRETS RUSSESTYRE: «ÅRETS
          RUSSETID SKAL BLI DEN BESTE NOEN GANG!»

          Nytt år, nytt russestyre. Russestyret i år jobber sammen for å skape trygghet og mangfold i russetiden. De ønsker all russ en god russefeiring fylt med fest, moro og samhold.

          Tekst og foto: Bera Noor Nimmo, Celine Isabell Hermundstad, Luka Dominik Vladovic og Håkon Haugli Lasskogen

          Rødrusspresident
          Rødrusspresident
          Leah Emilie Hannesdottir 3STB
          Svartrusspresident
          Svartrusspresident
          Isak Ledel 2AMK
          Rødrussvisepresident
          Rødrussvisepresident
          Håkon Haugli Lasskogen 3STB
          Svartrussvisepresident
          Svartrussvisepresident
          Jannike Trøen Hovda 2EL
          Redaktører
          Redaktører
          Demi Van Horik 3STB og Anna Kvåle Garthus 3STA
          Økonomiansvarlig/sekretær
          Økonomiansvarlig/sekretær
          Henrik Bergsund 3PBY og Sigve Larsson 3STB
          Revysjefer
          Revysjefer
          Isak Ledel 2AMK og Ylva Remmen 3STA
          Morrosjefer
          Morrosjefer
          Herman Müller 3STA og Tobias Henriksen Føreid 3STB
          Russeprester
          Russeprester
          Eilin Kvaal 2AMK, Emilie Stanes Høe 3STB og Vilde Marie Christensen 3IDR
          Festsjefer
          Festsjefer
          Anna Lysne Bellika 3IDR og Ole – Viljam Skjefte 3IDR
          Knutesjefer
          Knutesjefer
          Tobias Henriksen Føreid 3STA. Herman Müller 3STA, Shemil Edilsultanov 3IDR og Bror Remme Øverseth 3IDR
          Togsjefer
          Togsjefer
          Shemil Edilsultanov 3IDR og Bror Remme Øverseth 3IDR
          Russepoliti
          Russepoliti
          Anna Lysne Bellika 3IDR, Silje Tronrud 3STB og Maja Rying 3STB
          inkluderingssjefer
          inkluderingssjefer
          Linnea Gjevre-Myrvold 3PBY, Kaja Sofie Berg 3STB og Ann-Jorunn Myrheim 3STB
          Russeleger
          Russeleger
          Ingvild Robøle 2HEA og Stine Bergum 3STA

          SPØRSMÅLSTAFETT I SEPTEMBER

          Vi tok en runde med elevne på valdres vgs, der de sendte spørsmål rundt til hverandre. Bli bedre kjent med elevene hos oss!

          Laget av: Ina Pettersen-Dahl, Anette Høgsnes, Andrine Bakkejordet og Josefine Skjønnhaug

          BEDRE SKOLEMILJØ?

          DETTE ØNSKER ELEVENE MER AV

          Mange av elevene avisa har snakket med, ønsker seg flere sosiale aktiviteter i skolens regi. Det kan for eksempel være skolefester, grilling, kinoforestillinger eller sport. Mange mener dette ville styrke felleskapet vårt, og hjelpe til med å viske ut forskjellene mellom linjer og alder.

           Nikoline Grønbrekk


           1STA

          - Jeg ønsker meg sportsarrangementer for andre enn bare de på idrettslinja.

          Alexander Juul De Sarrazin

                          1TIFB

          - Jeg ønsker meg sportsarrangementer for andre enn bare de på idrettslinja.

          Stine Bergheim       Gladhaug

                         2BUA

          - Jeg ønsker flere skolefester og flere aktiviteter på skolen.

          Sunniva Bakkene Myhre                   

                              3IDR

          - Jeg ønsker mer paintball, og at vi kan gå ut og spise med rabatter på Tasty f.eks. - og kino.

                    Even Fjelltun og Pieter De Geus

                            1TIPA

          - Vi ønker oss paintballturnering!

          BLI KJENT MED ÅRETS FØRSTEKLASSINGER!

          Her kan du se hva førsteklassinger på alle studieretninger tenker om livet på vgs livet videre.

          Laget av: Stine Bergum, Nora Sveen Lundgård, Mohammed Alshaban, Elida Stensrud & Elias Hagen Ødegaard.

          5 I KANTINA

          HVA GLEDER DU DEG TIL DETTE SKOLEÅRET?

          DAMONN REY HOLTEMANN

          3STA

          -Jeg gleder meg mest til julearrangementer som foregår på skolen.

          ANDRIS LØSETH NORDTORP

          2ELE

          -Jeg gleder meg mest til å få en utdanning og russetiden.

          ALANAS ANDRULELICIUS


          1TPB

          -Jeg gleder meg til å lære meg norsk for å kunne få flere venner og få meg en jobb.

          AMANDA BØRSTING


          2HEA

          -Jeg gleder meg mest til musikal og vitnemålsutdeling.

          SIMEN MYRVANG


          1BAB

          -Jeg gleder meg til å prøve å bli ferdig med garasjen vi bygger på skolen, og til å komme meg ut i bedrift.